perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulun ruokatunnelmaa sanoin ja kuvin

Joulu tulee monella tavalla. Toisena vuotena enemmän kiireellä kuin toisena. Tänä vuonna minulla oli onneksi aikaa enemmän kuin aiempina vuosina. Ehdin tavata monta ystävää ennen joulua ja hankkia lahjatkin ajoissa. Kotona leivoin ja siivosin. Silti meni pari iltaa yön puolelle.

22.12.14 käväsin nuuhkimassa joulutunnelmaa Tampereen kauppahallissa. Varma paikka hankkia maailman parasta kylmäsavulohta (vain 100 jonossa ennen mua!) Nygreniltä ja jonottaessa kierrellä kauppahallista kaikkea muuta mukavaa. Tämän joulun makuja ulkomailtakin -teemaan löytyi sopivasti italialaisia klementiinejä ja miniananas. Lähituotannosta luomutilliä, harmaasuolattua kinkkua 200g, vaalea joululimppu, kaurasämpylöitä sekä juureen leivottuja ruisnappeja. Joulusaunaan koivuvihta.
Jouluaamuun kuuluu joulupuuro. Siihen sain ohjeen yhdestä lempikaupastani Culinaria -Keittiöelämää -liikkeestä. Liikkeessä on makuja maailmalta sekä varma ja osaava palvelu.
Joulupuuro:
3 dl       vettä
½ rkl     voita
1½ dl    riisiä
½ rkl    voita
8 dl      maitoa (mulla oli täysmaitoa)
1 tl       suolaa

Laita vesi ja ½ rkl voita kattilaan ja kiehauta. Lisää riisi ja keitä miedolla lämmöllä n. 5 min. Sekoita välillä. Lisää maito ja lisää jälleen ½ rkl voita, kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 20-30 min välillä sekoittaen, kunnes riisinjyvät ovat kypsiä, muttei vielä hajonneita.

Tästä tuli mielettömän hyvä puuro. Ei palanut teräskattilassa pohjaan. Eikä tarvinnut lisätä maitoa annokseen, kun puuro oli pehmeää. Sokeria ja kanelia pinnalle. Nam!

Riisinä on yksi kuulemma maailman parhaimmista riiseistä, eli espanjasta tuotettu bomba riisi.
Löysin jouluyön herkkupöytään Keittiöelämästä vielä edinburghilaisia appelsiinikeksejä sekä tuollaisen brie-juustolta näyttävän valkosuklaan. Tosin sitä en raaskinnut edes syödä. Juomaksi HansVälimäen mausteisen jouluglögin rinnalle löytyi mandariinilimua. Nam!
Jouluyön tunnelmaa:
Lumi- ja kanelimanteleita, suklaarusinoita, jogurttivadelmia, kuivattuja mansikoita ja valkosuklaavadelmia.
Juustoista brieta suolakeksien päällä sekä Saint Aguria Annaksen runsaammin maustettujen piparkakkujen kanssa.
Saaristolaisleipää lohi- ja katkarapumoussen kanssa.
Hedelmiä jne.

Joulukuusen alle oli kääriytynyt herkkulahjoja. Pastaa, viiniä, pestoa, bruschettaa jne.
Sekä pari resepti kirjaa. :) Jei!
Lämpöisiä joulun välipäiviä kaikille! Palataan uuden vuoden merkeissä. Eiköhän silloin ole jotain Rocky Road -tyyppistä juttua tiedossa?!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti