perjantai 2. tammikuuta 2015

Yllätyssynttärit -illallinen kolmelle

Ystävälläni oli tänään synttärit. Olimme sopineet perinteen mukaisesti, että menemme ulos syömään. Tänä vuonna kuitenkin ajattelin, että yllätänpä ystäväni kuitenkin laittamalla kotona itse ruokaa pitkän kaavan kautta viineineen ja kaikkineen. Ja näin se sitten meni...
Tämä illallinen siis mitoitettu 3 henkilölle... Illan lautasliinassa oli teksti "ENJOY -Created especially for you"


Alkupala: Bruschettaleivät
Alkuperältään italialainen alkupala. Sopii kasvisruokailijallekin. Alkupala on vähälaktoosinen. Laktoosittoman saat valitsemalla Apetit -juuston sijaan Eila -juustoa. Gluteenittoman saat vaihtamalla maalaispatongin gluteenittomaan leipään. Resepti kehitelty aiempien kokeilujeni kautta. Hyviä makuja.

3         tomaattia
2        valkosipulinkynttä
100g   fetaa esim. Apetit
           oliiviöljyä
           tuoretta basilikaa
           rocksalt eli vuorisuolaa
           pippuria
1 rkl   sitruunaa
           maalaispatonkia
           oivariinia

           cosmopolitan -salaattia
           sitruunapippuria
           sitruunaoliiviöljyä

Bruschetta:
Kalttaa tomaatit. Halkaise tomaatit ja poista vielä siemenet. Paloittele tomaatin"liha" pieneksi. Hienonna veitsellä maun mukaan  valkosipulin kynttä aivan pieneksi. Huom! valkosipulin puristaminen tekee valkosipulista kitkerää, eli hienonna veitsellä. Hienonna joukkoon basilikaruukullinen basilikan lehtiä. Hienonna myös pehmeää fetaa joukkoon. Sekoittele ainekset keskenään. Lisää joukkoon oliiviöljyä, pippuria, sitruunaa sekä vuorisuolaa (huom! ruokasuola on liian kitkerää eli pehmeämmän makuinen vuorisuola käy kasvisruokaan paremmin). Anna maustua kylmässä hetki, muutama tunti tai yön yli. Tarkista maut.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa maalaispatongista sopiva määrä alkupaloiksi soveltuvia leipäpaloja. Sipaise pintaan Oivariinia reilusti ja hienonna 1 kynsi valkosipulia. Ripottele pieniä paloja valkosipulia leipien päälle. Laita leivät paahtumaan hetkeksi uuniin (n. 8-10 min). Ota leivät pois uunista ja anna jäähtyä hieman. Laita bruschetta leivän päälle ja asettele tarjolle. Tarjollepanossa tänään cosmopolitansalaatti (makeahko), sitruunaoliiviöljy sekä sitruunapippuri. (palkitsi lopulta) Nautiskele kuivan valkkarin kanssa.

Viini: Kuiva kamreeri (valkoherukkaviini)

Illan viinit ovat Rönnvikin viinitilalta Pälkäneeltä.


Pääruoka: Pippuripihvi konjakkikastikkeella & duchesseperunat
Perunat ovat alkuperältään ranskalainen ruokalaji. Pääruokaani poimin ideoita Valion ja popchefin sivuilta. Tämä pääruoka on gluteeniton, vähälaktoosinen duchesseperunoiden juuston vuoksi. Täysin laktoosittoman saat ruuasta jättämällä parmesanin pois.

MUISTILISTA!
Valmista perunat ensin. Perunoiden paiston voit tehdä siinä kohtaa kun ruoka on miltei asettumassa tarjolle.
Nosta liha huoneenlämpöön n. 30min ennen paistoa.
Paista pihvit.
Valmista kastike sillä välin, kun liha vetäytyy hieman folion alla.


Duchesseperunat:
500-600g  jauhoisia perunoita
2               kananmunan keltuaista
1 dl           laktoositonta kuohukermaa
10-15g      laktoositonta voita
40-50g      parmesanjuustoa raasteena
                 muskottipähkinää
                 valkopippuria
                 vuorisuolaa

Pese, kuori, pilko ja keitä perunat suolavedessä.
Kaada keitinvesi pois ja lisää kattilaan keltuaiset, kerma, pehmeä voi, juusto sekä mausteet suolaa lukuunottamatta.
Soseuta perunat ja muut ainekset perunasoseeksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä mausteita. Soseen tulisi olla notkeaa. Eli lisää nestettä tarvittaessa.
Pursota perunasoseesta ruusukkeita leivinpaperille.
Paista 225 asteisessa uunissa 15min niin, että peruna saa sopivasti väriä pintaan, muttei pala.

Perunat voit pakastaa, jos niitä jää yli.

Pippuripihvi:
Tällä kertaa talous saneli lihan laadun. Eli sisäfileen tilalta takuumureaa ulkofilettä

3        naudan ulkofilettä
          3 pippurin sekoitus
          suolaa
          laktoositonta voita

Nosta liha vähintään 30min ennen paistamista lämpenemään huoneen lämpöön. Pintaa voi hennosti käsitellä lihanuijalla halutessaan.
Kääntele pihvit lautasella pippuriseoksessa. Pippuria voi tulla joka puolelle pihviä. Lisää suola pihvien pinnalle juuri ennen paistoa.
Paista pihvit kuumalla pannulla voissa, niin, että saat pihveihin kauniin paistopinnan. Paistoaika n. 3-4min/pinta. Nosta pihvit folion sisään vetäytymään paiston jälkeen.
Pihvin pitäisi jäädä näin mediumiksi.

Mä itse tykkään syödä pihvin mediumina tai medium plussana. Paistoon oon ottanut sellasen muistisäännön, että jos pihvi on paksu, seuraan sivusta kypsymistä. Kun kypsä pinta alkaa olla pihvin puolessa välissä, tulee pihvin kääntö. Ja sit nopee paisto toiselle puolelle. Näin tuli nytkin paksuun pihviin medium plus. Ja hyvää oli.

Konjakkikastike:

3 pippurin sekoitusta
voin makuinen öljy
2 rkl dijon-sinappia
½dl konjakkia (Meukow, Jallu tms.)
1 prk demi-glace kastikepohjaa (2dl)
1 dl kuohukermaa

Freesaa eli kuullota pippureita pannulla öljyssä. Lisää joukkoon sinappi, konjakki ja demi-glace. Anna kiehahtaa oikein kunnolla. Lisää vielä kerma ja keittele kasaan miedolla lämmöllä sekoitellen reilu 5min.

Nyt tuli kerrankin kunnon makuinen kastike. Nam! Suosittelen!

Punaviini: Rönnvikin Kostian kutsu (mustaherukkaviini)

Jälkiruoka: Mutakakku vadelmamelballa & vaniljajäätelöllä, kahvia
Tämä jälkiruoka on laktoositon ja gluteeniton.

Hae mutakakun resepti täältä.

Vadelmamelba:
Vadelmamelban voit valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä tai illallispäivän aamuna.

200g           vadelmia
1- 1½ rkl     tomusokeria
1 tl               sitruunanmehua

Keitä vadelmia hetki kattilassa (tärkeää erityisesti, jos ovat ulkomaisia). Kun vadelmista alkaa irrota nestettä ja neste kiehahtaa, niin ota kattila liedeltä. Paseeraa eli siivilöi vadelmat toiseen astiaan. Siivilöidessä vadelmista erottuu siemenet kokonaan pois ja toiseen astiaan tulee sileää vadelmanestettä. Anna vadelmakastikkeen jäähtyä. Lisää joukkoon tomusokeri ja sitruunan mehu. Sekoita.

Kokoa annos jälkiruokalautaselle. Pala kakkua, vadelmamelbaa päälle ja vaniljapallo kylkeen. Kyytipojaksi sitten Mokkamestareiden vaniljakahvia avec Baileys.

Avec: Baileys-likööri

Kyllä on kiva kokata ystäville ja kavereille.

1 kommentti: