tiistai 3. helmikuuta 2015

Gluteeniton, laktoositon pullataikina

Ajattelin testata pullataikinan tekemistä gluteenittomasta jauhoseoksesta ja psylliumpista. Ajattelin tsekata saisinko aikaiseksi pullia ja korvapuusteja. 1. taikina jäi pöytään kiinni aika rajusti. Olin tuon reseptin poiminut netistä ja pohdin jo sitä tehdessäni, että reseptissä lisättiin sulatettu voi heti alussa maitoon. Liian aikaisin taikinaan lisätty voi vähentää entisestään sitkoa, joka taikinassa on. Tämä minua kovasti ihmetytti, mutta toimin ohjeen mukaan. Lopputulos oli siis pöytäpinnasta irtikaavittava ja nousematon taikina. Vertaa allaoleva kuva. Vasemmalla onnistunut taikina ja oikealla tämä 1. vedos.


Sinällään gluteenittomat jauhothan ei muodosta sitkoa taikinaan. Hiivataikinoissa avuksi tarvitaan esim. psylliumia. Lisäksi olen tässä huomannut, että jauhot kannattaa aina vatkata kunnolla taikinaan, niin siinä saa sitten vähän ilmaakin joukkoon mukaan. Tutkin tarkemmin netistä löytyviä pullataikinoiden ohjeita. Lopulta päädyin siihen, että psyllium kannattaa sekoittaa maitoon heti aluksi ja vain itsekseen. Tässä teille kokeiluni tulokset. Onnistuneet korvapuustit sain aikaiseksi. Ja pullat pysyivät pehmeinä ainakin 2 seuraavan päivän ajan. Muutama pulla löysi tiensä pakkaseenkin.

Gluteeniton, laktoositon pullataikina (15 pullaa)

2,5dl rasvatonta, laktoositonta maitojuomaa
1 tl psylliumia
25g hiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1-2tl kardemummaa
1 tl suolaa
6-7 dl gluteenittomia jauhoja
75g laktoositonta voita (miel. normaalisuolainen)

pehmeää rasvaa
kanelia
sokeria
muna
raesokeria

Sekoita psyllium kädenlämpöiseen maitoon. Anna turvota 10min ajan. Lämmitä maitoa pikkuisen (muutama sek.) uudelleen mikrossa, jotta maito on riittävän lämmintä hiivaa varten. Murustele hiiva taikinaan. Sekoita kunnolla. Lisää muna, suola, sokeri ja kardemumma taikinaan. Lisää jauhoja taikinaan pikkuhiljaa jatkuvasti samalla sähkövatkaimella vatkaten. Jätä noin 2 dl jauhoja odottamaan ja vatkaa taikinaa kunnolla sähkövatkaimella noin 4-5 minuuttia. Taikinasta tulee kuohkeampaa. Lisää loput jauhot jatkuvaa vatkausta jatkaen. Vatkaa vielä hetki. Sulata margariini ja lisää se taikinan joukkoon. Minulla rasvaa jäi aika runsaasti myös siihen taikinan reunamille. Anna taikinan levätä liinan alla n. 10 min. Näin jauhot saavat hetken aikaa imeä nestettä itseensä ja taikina kohoaa.

Levitä leivontatasolle RUNSAASTI gluteenitonta jauhoseosta. Leivo koko taikinasta levy, levitä levylle rasva, kaneli ja sokeri. Rullaa levy rullaksi ja pilko valmis rulla 15 kolmioksi. Paina kolmioiden kärjestä pullat korvapuusteiksi. Kohota pullia niin, että ne on mielestäsi kohonneet riittävästi. Itse taisin kohotella niitä lämpimässä reilun puolituntia liinan alla. Sen jälkeen voitele pullat ja ripottele raesokeri pinnalle. Paista pullia 225 asteessa kunnes pullat on kauniin ruskeita, paistoaika tais olla joku 8-12min.

Nautiskele kylmän maidon kanssa. NAM!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti