tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kotitekoiset hampurilaiset italialaisessa tunnelmassa

Silloin kun ilta on jollakin tavalla erityinen, on hetki mukava kruunata hyvällä ruualla. Tällä kertaa kokkailin illallisseurani kanssa italialaisissa tunnelmissa. Säveltäen mentiin, sämpylöiden osalta sukellettiin reseptien maailmaan ja muuten sillä kuuluisalla mutulla.

Työ kannattaa aloittaa sämpylöistä, koska ne vievät kaikista pisimmän ajan valmistua. Sämpylöiden reseptin löysin Mansikkavaahtiksen blogista ja muokkailin siitä sitten vähän.

Parmesansämpylät (tavalliset)
3 dl laktoositonta kevytmaitoa
25g hiivaa
2 rkl sokeria (laitoin itse vähemmän)
½ dl öljyä
1,5dl parmesanraastetta
½-1tl suolaa riippuen juuston suolasuudesta
7dl vehnäjauhoja

½ dl maitoa voiteluun
½ dl parmesanraastetta pasta
ripaus suolaa, Santa Maria Pasta Rossa -mausteseosta myllystä


Parmesan-kermajuustosämpylät (gluteeniton)
3dl laktoositonta kevytmaitoa
2 rkl psylliumia
25g hiivaa
2 rkl sokeria (laitoin itse vähemmän)
½ dl öljyä
0,5dl parmesanraastetta
1 dl kermajuustoraastetta
½-1tl suolaa riippuen juuston suolasuudesta
7dl gluteenitonta jauhoseosta (tein Pirkan seoksesta, kun sitä kerran kotona oli)

½ dl maitoa voiteluun
½ dl parmesanraastetta/kermajuustoraastetta
ripaus suolaa, pippuria sekä Santa Maria Pasta Rossa -mausteseosta myllystä

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi.
 Jos teet gluteenitonta sämpylää, vatkaa psyllium joukkoon ja anna se turvota hetki maidon joukossa. Tarvittaessa lämmitä maitoa hetki ennen hiivan lisäämistä, jos maito pääsee viilenemään.

Jatka tästä sitten... Eli lisää joukkoon hiiva, sokeri, suola, parmesanraaste/juustoraasteet ja öljy. Gluteenittomissa sämpylöissä lisäsin öljyn vasta jauhojen kanssa vuoron perään.
Alusta taikinaa lisäten pikkuhiljaa jauhoja. Jatka jauhojen lisäämistä aina siihen asti kunnes taikina irtoaa kunnolla käsistä ja kulhon reunoista. Jatka vielä 5 minuuttia. Kohota taikinasta riippumatta 45min liinan alla lämpimässä paikassa. Itse laitoin taikinakulhon alle toisen kulhon, jossa oli lämmintä vettä.

Tällä välin kannattaa valmistaa perunat, tomaattisalsa, jauhelihapihvit ja leikata ananas grillausta varten. Tällä kertaa työ jaettiin tasan. Mä tein tomaattisalsan ja illallisseurani valmisti pihvitaikinan. Jatka eteenpäin, niin löydät reseptit tästä alta.

Lopulta sämpylät olivat kohonneet kunnolla ja valmiita leivottaviksi. Jaoin taikinan ensin 8 osaan ja pyörittelin siitä sitten sopivat sämpylät. Uunin lämmetessä saivat sämpylät vielä vähän kohota liinan alla. Voitelin sämpylöiden pinnan maidolla ja laitoin pinnalle juustoraastetta sekä mausteita (suolaa, pippuria sekä rouhaisut Pasta Rossa -maustetta. Uuni lämmitetään 200 asteeseen. Sämpylöitä paistetaan uunin keskiosassa noin 13-15 minuuttia.

Lohkoperunat.
Pese, kuori ja lohko sopiva määrä perunoita. Mausta oliiviöljyllä, grillausmausteella, valkosipulilla (leikkaa palat veitsellä, älä purista), Santa  Marian chicken&steak mausteseoksella, mustapippurilla ja suolalla. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa. Itse paistoin näitä ensin 15min keskitasolla ja lopun ajasta uunin alatasolla. Paistoaika taisi olla silloin vähän pidempi, mutta sain näin paistettua sämpylät ja perunat samaan aikaan samassa uunissa.

Jauhelihapihvit.
400g naudan jauhelihaa
gluteenitonta korppujauhoa
loraus maitoa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
mausteita maun mukaan,
mausta vähän yli, koska maku laimenee jonkin verran paistossa ja hampurilaisen täytteet ovat aika miedon makuisia.

Jauhelihapihvit kuuluvat nyt sitten sille mutu-osastolle. Jauhelihan sekaan sekoitetaan loraus nestettä, tässä tapauksessa maitoa sekä jonkin verran korppujauhoa. Lisäksi joukkoon sekoitetaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä muut mausteet. Anna taikinan seistä hetki ja paista sitten grillissä pihveiksi.

Tomaattisalsa

2 kuorittua tomaattia (voi olla varmaan kuorineenkin, mutta nyt oli näin)
ruohosipulia/kesäsipulia
suolaa
pippuria
Santa Marian chili explosion mausteseosta

Laita tomaatti ja ruohosipuli monitoimikoneeseen tai tähän Tupperwaren ihmeeseen eli smooth chopperiin. Siinä muutamalla nykäisyllä tulee tomaatista ja sipulista juuri sopiva seos. Mausta maun mukaan.

Grillaa vielä ananaspaloja grillissä ja viipaloi mozzarellajuustoa (mausta mustapippurilla myllystä) tarjoilulautaselle yhdessä salaatinlehtien kanssa. Laita tarjolle myös esim. Pirkan valmispestoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Se sopii tähän ja tällä kertaa jossain voi oikastakin.

Ylemmässä kuvassa "tavallinen" italialainen burgeri ja alla gluteeniton versio.

Kylkeen vielä italialainen viini ja sopivaa seuraa. Hyvää oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti